En düşük emekli maaşlarına zam için toplantı yapılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bakan Mehmet Şimşek, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli maaşlarına zam yapılması için yarın toplantı yapmak kararı aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyonunu açıkladığında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yılın ikinci 6 ayında alacağı maaş artış oranı belli oldu.

Yüzde 24,73 olarak açıklanan 6 aylık enflasyon oranı, emekli maaş zammı olarak uygulandı.

Bu şartlarda kök maaşı 10 bin liranın altında olanların düşük bir zam artışı alması ya da hiç zam almaması durumu ortaya çıktı.

AK Parti kurmayları harekete geçti

Daha önce uygulanan 10 bin lira değerindeki en düşük emekli maaşının artırılması zorunluluğu üzerine AK Parti kurmayları harekete geçti.

Kulislerde yeni en düşük emekli maaşının 12 bin lira olacağı konuşuluyor.

Emekliler için kritik zirve

Toplantı yarın Beştepe’de, 15:30’da yapılacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler katılacak.

Mehmet Şimşek rapor sunacak

Toplantıda, en düşük emekli maaşı 10 bin liranın artırılması yönündeki çalışma masaya yatırılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın emekli aylıklarına yapılacak zam oranlarının etkisini kategorize ederek rapor hazırladığı ve Bakan Şimşek’in, yapılan çalışmayı toplantıda paylaşacağı belirtildi.

Meclis’te görüşülecek

Görüşmelerin ardından belirlenecek zammın birkaç maddeyle Meclis Başkanlığına sunulacağı ve yasama dönemi bitmeden genel kurul gündeminde kabul edileceği belirtildi.

Toplantı bilgisini Abdullah Güler verdi

AK Parti, kanun tekliflerine ilişkin genel bilgilendirme için TBMM’de kapalı grup toplantısı gerçekleşirdi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığında artış yapılmasına ilişkin düzenleme için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir toplantı yapacaklarını söyledi.

“Emekliye seyyanen zam yok”

Yarın düzenlenecek toplantıda emekliye seyyanen zammın ise gündeme gelmesinin beklenmediği öğrenildi.

Seyyanen zam ya da en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasının mümkün olmadığını belirten Güler, emeklilik sistemini belirleyenin ödenen prim miktarı, kaç yıl ödendiği ve yaş olduğunu vurguladı.

“Peki hangi AB ülkesinde 42 yaşında emekli var?”

Güler, “Arkadaşlar diyor ya ‘AB ülkelerinde böyle bir asgari ücret, emekli maaşı yok.’ Peki hangi AB ülkesinde 42 yaşında emekli var?” diye konuştu.

En düşük emekli maaşının seyri

Kök maaşının düşüklüğünden dolayı “en düşük maaş düzenlemesi” getirilmişti. En düşük emekli maaşı 2023 yılında 2 kez zam alarak 3 bin 500 liradan, 7 bin 500 liraya yükseltilmişti. En düşük emekli maaşı 25 Ocak 2024’te ise 10 bin lira oldu.

Kök maaşı bu rakamın altında olanlar

Bu düzeyin altında maaş alan emeklilerin maaşları, Hazine desteği ile bu seviyeye tamamlanıyor.

Kök maaşı düşük olanların sayısı

Türkiye’de 16 milyon emekli var. Emekli maaşı 10 bin TL’nin altında olan ise 1 milyon 780 bin kişi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu