Mehmet Şimşek'ten EYT açıklaması: Kapatırsak Açık Kapanıyor

15.10.2024 10:53
Mehmet Şimşek'ten EYT açıklaması: Kapatırsak Açık Kapanıyor
Editör: Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV'de ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Şimşek, EYT'yi kapatırsak bütçe açığı kalmıyor dedi.

"ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK"

Enflasyon düşüyor, mayısta zirveye çıktı zirveden bu yana enflasyonda 26 puan düşüş var. Enflasyon düşmeye devam edecek.

KİRA FİYATLARI HAKKINDA

Hizmet enflasyonu bütün dünyada atalet içeriyor, daha gecikmeli para politikasına tepki veriyor. Bir de bize münhasır bazı hususlar var. Kirada zamanında yüzde 25’lik üst limit getirmiş. Biz temmuz ayı itibarıyla bunu kaldırdık, kaldırınca yenilenen bütün kira sözleşmeleri son yıllardaki enflasyon farkını yansıtmaya çalışıyor. Yüzde 120’ye yakın kiralarda artış var.

Hizmetler enflasyonundaki katılık olmasaydı, bize münhasır husus olmasaydı bugün belki enflasyon hedefimize çok daha yakın olacaktık. 80’li yıllarda 90’lı yıllarda enflasyonu düşüreceğiz diye sayısız hükümet iktidara gelmiş, demişler ki biz enflasyonu indireceğiz. Kolay kolay enflasyon indirilememiş. Türkiye’de 40 yıldır-50 yıldır kronik iki hane civarı veya dönem dönem 3 haneye geçmiş bir enflasyon durumu var. Bir de dünyaya bakalım. 1970’li yıllardan beri 56 ülkede 100 enflasyon şoku incelenmiş, şok öncesine enflasyon ne zaman dönmüş diye bir analiz yapılmış, ortalama 3.4 yıl.

Enflasyondaki düşüş ile fiyatlardaki düşüş aynı şey değil. 100 liralık bir malın fiyatı 165 lira oldu. Bu senenin sonu itibarıyla yüzde 42 oldu. Bu şu demek, 100 liralık ortalama setin fiyatı 142 lira oldu. Fiyat artışında br yavaşlama var biz bu programda kararlıyız. Nokta tahmin önemli değil, önemli olan gittiğiniz yoldur. Bu program sonuç veriyor, enflasyonu düşüreceğiz. 1-2 puan aşağıda, 1-2 puan yukarıda olabilir.

"EYT'Yİ KAPATSAK BÜTÇE AÇIĞI KAPANIYOR"

Seçim öncesi herkes EYT'yi gündem maddesi haline getirmiş. EYT'nin milli gelire etkisi yüzde 2. Bunu çıkarırsanız bütçe açığı kalmıyor.

Kiralık araçları yüzde 15 azalttık. Personel gelişmesini durdurduk. Özelleştirme İdaresi araç satışına başlayacak. Kamu maliyesinde duruş, dezenflasyonu destekleyici bir hale gelecek. Hiçbir bakanlık kendisine tahsis edilen bütçenin üstüne çıkamayacak. Merkez'in bize ihtiyacı var.

UYGULANAN PROGRAM VERGİ VE FAİZ PROGRAMI MI?

Orta vadede bu program bir dönüşüm programı. Önemli olan sağlıklı ve ulusal programlara uygun olması. Cari açıkta öngörülenden çok daha fazla bir dönüşüm var. Rezerv artışı nemli bir endişe kaynağıydı. Büyük rezervlerimiz 157 milyar dolara çıktı. Net rezerv artışı 100 milyar doların üzerinde bir artış var.

Türkiye'nin risk primi 700 baz puan üzerindeydi şu an 200 baz puan. Bence bu ülkenin risk bazı daha düşük olmalı. Türkiye'de kredi not artışı bir senede 5 kere arttı. Dünya'da üç ayrı kurum tarafından notu artan tek ülkeyiz. Milletimiz bize güvensin.

KREDİLER İÇİN YASA TEKLİFİ!

Amaç çok açık ve net. Caydırıcılık dışında hiçbir seçeneği yok. Ülkemizde savaşlar var, zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Çelik kubbe inşa edilecek denildi. Bütün ülkeyi koruyacak bir hava savunma sistemi ve bunlar pahalı sistemler. Savunma sanayi gelişiyor. Şu anda 3 bin 300 firmamız savunma sanayine parça üretiyor.

Binin üzerinde yüksek teknolojili proje var. Bu kaynak gerektiriyor. Kaynak gerekiyor denildi. Savunma sanayi fonunu 165 milyara çıkartmışız. Bunu arttırmamız gerekecek. Uzun menzilli savunma araçlarından tutun 5'inci nesil uçağa kadar. Tedbir setinin geliştirilmesi gündeme geldi. Oturuldu bunun üzerine çalışıldı. İşlem bazlı bir takım ücretlere yönlendirildi. Tartışmalara saygılıyız. Takdir yüce Meclis'in. Birincisi Savunma Sanayi Fonu var. Bu paket tamamen Savunma Sanayi Fonu'na kaynak sağlamak için yapılacak.

Parti grubumuz tabiki yine değerlendirebilir. Savunma Sanayi fonu var ve kaynak bütçeye değil fona gidecek. Savunma sanayi fonuna kaynak hazırlamak için hazırlanmış. Bütçe açığı için hazırlanmış bir tasarı değil.

Savunma sanayisinin bütçe desteğine ihtiyacı var, tedbir seti kurulmasına karar verildi, öneriler alındı ve nihayetinde enflasyonu artıracak artışlardan uzak durmamız gerektiğini söyledik, işlem bazlı ücretlere yönlenildi. Kredi kartlarından aktarılacak kaynak tamamen savunma sanayi fonuna aktarılacak, bütçe açığını azaltmakla ilgili değil."

"YAVAŞLAMA VAR DARALMA YOK"

Dönem dönem ben de denk geliyorum. İmalat sanayinin göstergeleri üzerinden epey bir olumsuzluk görüyorum Türkiye ekonomisinde bir yavaşlama var ama bir daralma yok. Ekonominin yüzde 77'sinde bir daralma yok iddia edildiği gibi bir yavaşlama yok. Ekonomi istihdam yaratmaya devam ediyor. İşsizlik yüzde 8.5' düştü.

Etiketler:

Yorumlar (0 yorum)

Henüz bu içerik için yorum yapılmamış.