Oyuncaklardan ÖTV Alınacak Mı? İşte Son Dakika Açıklaması

13.10.2024 13:18
Oyuncaklardan ÖTV Alınacak Mı? İşte Son Dakika Açıklaması
Editör: Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), oyuncaklar üzerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanacağı yönündeki iddiaları yalanladı. Üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler ve pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınmayacağını belirten GİB, bazı sosyal medya iletilerinde ve basın yorumlarında yer alan bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

GİB, internet sitesinde yayımladığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan "Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde, eğlence amaçlı tasarlanmış uçan oyuncakların (drone'lar) ÖTV kapsamına alınmasının net olarak anlaşılamadığını belirtti.

"Oyuncaklarda ÖTV Yok"

Açıklamada, gümrük tarife istatistik pozisyon numaralarında yer alan yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncakların kastedildiği belirtilerek, kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yol açıldığı ifade edildi. GİB, üç tekerlekli bisikletler, skuterlere ve pedallı arabalara gibi oyuncaklara ÖTV getirileceği iddialarının ise tamamen asılsız olduğunu vurguladı.

Kanun Teklifi Detayları

Kanun teklifi, GTİP numaraları ile (9503.00) yazılması gereken ibarelerin yalnızca eğlence amaçlı tasarlanmış uçan oyuncakları kapsadığı belirtildi. GİB, kanun yazım tekniği açısından uluslararası tanımlamalara uygun olarak yapılan düzenlemelerin yanlış anlaşıldığını ve çocuk oyuncaklarına vergi getirileceği yorumlarının hatalı olduğunu bildirdi.

"İddialar Gerçek Dışı"

Sonuç olarak, çocuk oyuncaklarından ÖTV alınacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, yalnızca eğlence amaçlı uçan oyuncakların vergilendirilmesinin söz konusu olduğu ifade edildi.

Etiketler:

Yorumlar (0 yorum)

Henüz bu içerik için yorum yapılmamış.