Samsun'da Bölgesel Masabaşı ve Saha Tatbikatı

18.09.2024 03:29
Samsun'da Bölgesel Masabaşı ve Saha Tatbikatı
Editör: Haber Merkezi

Samsun Afet Müdahale Planı'nın (TAMP-Samsun) uygulanabilirliğinin artırılması, yaşanabilecek sorunların tespiti, yaşanacak bir afette mevcut 26 hizmet grubunun koordinasyonunun sağlanması ve eş güdüm konusunda yaşanabilecek olası uyuşmazlıkların görülebilmesi amacıyla ilimiz AFAD yerleşkesinde tatbikat gerçekleştirildi.

YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Tatbikat kapsamında senaryo gereği enkaz altında kalan bir vatandaşın kurtarılması, arama kurtarma köpekleri, ses dedektörleri, teknik arama-kurtarma ve kimyasal gaz sızıntısı olan bir bölgede KBRN olayına, oksiasetilen kullanılarak metal kesme, yandan girme, kütle çekme ve kiriş-kolon kesme teknikleri kullanılarak müdahale çalışmalarını takip eden Vali Kaymak, AFAD envanterinde bulunan mobil koordinasyon merkezi aracını inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

TATBİKATLAR YAPILDI

Senaryo gereği Ladik ilçesi Küpecik Mahallesi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen ve Samsun, Amasya, Tokat ile Çorum illerini etkileyen 6.0 büyüklüğündeki deprem sonrası yaşanabilecek yıkımlara ve depremin etkisiyle ortaya çıkabilecek diğer münferit olaylara (yangın, heyelan, elektrik kesintisi v.b.) karşı yapılacak müdahaleler ve yönlendirmeler AYDES üzerinden yapılarak, arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.

'AFADLAR SADECE DEPREMLE İBARET DEĞİL'

Tatbikatın ardından Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi’nde (AYDES) görevli 26 yerel düzey hizmet grubunun amirleriyle bir araya gelen Vali Kaymak yaptığı konuşmasında, “Samsun İl Afet Acil Durum Müdürlüğü olarak il afet tatbikatını gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz önemli deprem kuşağında bulunuyor. AFAD’lar sadece depremle ibaret değil, malumlarınız üzerine sel, heyelan, yangın gibi değişik afetlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. O anlamda mevzuatımız gereği zaman zaman bu tatbikatları yapmamız gerekiyor. Biz Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak gerçekten bölgemizde önemli imkânlara sahip olan müdürlüklerden birisiyiz. Ben o yönüyle daha önce görev yapan arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Kapasite olarak bölgemiz hemen hemen her türlü felakete müdahale edecek kapasitededir. Her günde kapasitemizi artırmaya devam ediyoruz.

Değerli arkadaşlar, bu tatbikatlar çok önemlidir. Bazen Afet mücadele planları yapılır ama tatbikatlar yapılmadığı için sorun yaşanır. Afet olduğu zaman ne kadar sürede afet yerinde hangi imkânlarla deprem bölgesinde bulunacağı çok önemlidir. Bizde bugün bunu yapıyoruz. Senaryoya göre Ladik ilçesinde deprem olduğu üzerinden yola çıktık. Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi’nde (AYDES) görevli 26 yerel düzey hizmet grubumuz oluşturuldu. Herhangi bir afad olayında ilk yardım eğitimi ve çadır kurulmasıyla ilgili bilgi donanımlı vatandaşlarımızın katkısı çok ciddi boyutta oluyor. Ben bunu 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'nde görevli olarak gittiğimde bizzat gözlemledim.” dedi.

'CİDDİ ÖNLEMLER ALINMASINI ÖNEMSİYORUM'

Trabzon Araklı ilçesinde meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet yakınlarına sabır dileyen Vali Kaymak konuşmasının devamında, "Son aldığımız bilgilere göre 3 vatandaşımız bulundu. 7 vatandaşımız aranıyor. Samsun olarak kayıp olan vatandaşlarımızın bulunması için 7 kişilik ekip ile 1 arama kurtarma köpeğimiz ve Sahil Güvenlik Komutanlığımıza ait helikopterimiz olay mahallinde arama kurtarma çalışmalarına katılıyorlar. Dere yataklarına ev yapılmaması ve daha dikkatli davranarak ciddi önlemler alınmasını çok önemsiyorum. Samsun olarak her zaman Trabzon'un yanındayız. Yaralarını sarmaları için destek oluyoruz. Trabzon’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Tatbikata katılan ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Etiketler:

Yorumlar (0 yorum)

Henüz bu içerik için yorum yapılmamış.