Samsun İçin Korkunç İddia: Asit Yağacak!

18.09.2024 03:29
Samsun İçin Korkunç İddia: Asit Yağacak!
Editör: Haber Merkezi

Samsun'da Tekkeköy'de Cengiz Holding'e ait Eti Bakır Fabrikası'nın deniz dolgusuyla elde edeceği alanda yapacağı kimyasal depolama tesisinin insan ve çevre sağlığını tehdit edeceği iddiaları gündemden düşmüyor. Samsun Gazetesi'nin haberine göre; Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan, CHP Meclis Üyesi Hasan İpek ve SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz, Kanal S'de Samsun Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Merve İlhan'ın hazırlayıp sunduğu "Haberin penceresi" programında, endişelerini ortaya koydu. Eti Bakır'ın, Tekkeköy sahilinde 179 bin metrekare alanda kimyasal depolama alanını büyütmek ve kıyı dolgusu yapmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunduğu, şirketin 483 milyon TL değerindeki proje için onay alması durumunda, halk ve çevre sağlığının tehdit altında olacağı kaydedildi. -ÇARŞAMBA OVASI'NA ASİT YAĞMURU CHP'li Meclis Üyesi Hasan İpek, konunun 1.5 yıldır gündemde olduğunu kaydederek, "Meclise, 16 Aralık 2022 yılında Eti Bakır'ın sahil tarafında liman alanı yapan bir imar uygulaması geldi. 90 bin metrekarelik yeşil alanın aynı bölgeden karşılanması kaydıyla bir plan notu düşülürek meclisten geçti. Burası liman alanı ilan edildikten sonra 14 Şubat 2023'te bu alan 100 metre genişliğinde 870 metre uzunluğunda bir alanı park alanı olarak belirlediler. Bu da meclisten  geçti. Bu ay ise park alanı olarak belirlenen yer sanayi alanı yapıldı. 500 metrekare yer çapı içinde gösterilmesi kanuni bir zorunluktu. Bu zorunluluğa uyulmadı ve nereye taşındığı da belli değil. 90 bin metrekarelik yeşil alan yok edilerek imar kanununa aykırı bir şekilde hareket edildi" dedi.
İpek, bu proje yüzünden asit yağmurlarının yağacağını  de belirterek, "Asit yağmurları Çarşamba Ovası'nı da etkileyecek. Tekkeköy, adeta Dil Ovası ile yarışır hale geldi. Halkın bu gibi durumlardan en son haberi oluyor. Kasım ayında Bayraktepe'deki alanda ağaçların kesileceğini söylemiştim. Sonuç ne oldu? Oradaki ağaçlar kesildi. Biz geç kalıyoruz bu gibi durumlarda. Gözlerini o kadar karartmışlar ki dolgu için uzak bir yerden de malzeme taşımıyorlar. Bayraktepe Milli Parkı komple aşağı indirip denizi dolduracaklar. Plan bu." diye konuştu. -ÇERNOBİL'DEN DAHA AĞIR
CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan da "Bu yapılanların hiçbiri tesadüfi olmadığını ve çok planlı bir çalışma yapıldığını" öne sürerek, şunları söyledi: "Burada amaç imar kanunlarını ihlal edilerek rant elde etmektir. Bu rant kavgasında da kaybeden insanımız, canlılarımız, doğamız. Eti Bakır kendi arsasından bir yeri yeşil alan olarak veriyor, hiç de sesi çıkmıyor. Eti Bakır denizi doldurarak, hurda tasnif alanı, silis depolama alanı, konsantre stok sahası, sülfürik asit tankları, pirit deposu, yan mamul deposu, yedek malzeme deposu, fosforik asit tankları ve gübre deposu yapacak. Bunu yaparken kıyı kenar çizgisindeki yeşili de katlediyorlar. Şimdi burada 500-600 bin tona yakın sülfürik asit üretimi söz konusu. Bu asit, havanın nemi ile karşı karşıya gelince asit yağmuru olarak bizim başıma yağacak. Burada ben kimsenin samimiyetine inanmıyorum. Burası zaten kapalı alan, sanayi tesisi. İstediğiniz gibi giremiyorsunuz. Burayı kim denetleyecek. Bu durumun olumlu bir tek tarafı yok. Asarağaç'tan çıkan malzemeler dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Bundan sonra halkın legal olarak hak araması gerekiyor. Bizler mecliste görüşlerimizi bildiriyoruz. Asit yağmuru çok büyük bir risk. Çernobil Nükleer Santrali gibi burada bir sıkıntı var. Tekkeköy'ün havası en kirli olan yerlerden biri. 2 yıllık bir süreç varmış. Ne zaman ki bu konu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sitesine düştü herkesin haberi oldu.  Bizler Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde bu mücadelemizi hukuku ve akademik bilgileri arkamıza alarak devam ettireceğiz. Samsun sahipsiz değildir. "
-HALK BUNA İZİN VERMEYECEK  SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz da programda, "Biz Tekkeköy'de gaz kokuları içinde büyüdük. Artan bir yoğunlaşma var. Eti Bakır doymuyor, doymayacak da. Yeşil alanı sanayi alanına çeviriyorlar. Denizi neden dolduruyorsun? Şu andaki ÇED süreci denizi doldurmakla ilgili" diyerek, sözlerini şöyle tamamladı: "180 bin metrekare denizi dolduracaklar. 2 sene önce depoları doldu yeni bir depo ihtiyacım var diyor. Atıklarımı depolayacağım yeni bir alan yapacağını söyledi ve Çırakman'da yapmak istedi. Halkla birlikte hareket edilince geri adım atıldı. Aradan 1.5 - 2 yıl geçti. Depoları oraya yapamayınca denizi doldurarak yapacak. Orada alan dolu. Niçin denizi dolduruyorsun? Kıyı kanunu var. Kıyılar halkındır, kamusal alandır. Her önüne gelen kıyıyı doldurup kendilerine alan yaratamaz. Halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı, halkın davet edilmediğini gördük. Halkın haberi de yok. Bu toplantının hükmü olmadığını söyledik ve orayı terk ettik. Hepimizin malını Eti Bakır'a verecekler.  Biz halkı yanımıza alacağız bu girişimi engelleyeceğiz. Biz ÇED çıktıktan sonra dava açacağız. Halkı da onlar bilgilendirmedi ama biz bilgilendireceğiz. 180 bin metrekare ne demek? Burası 35-40 futbol sahası büyüklüğünde. Deniz yükselecek, ısınacak, buradaki canlılar ne olacak? Biz Tekkeköy'de bu asit depolarını yığdırmayacağız. Bu sadece Tekkeköy'ün sorunu değil. Burada oluşan kimyasal Çarşamba Ovası'nı da, Samsun merkezi de  direkt etkileyecek. Denizcilik balıkçılık yok olacak. Biz sanayiye karşı değiliz. Şehrimizde Kavak, Havza OSB gibi çok güzel örnekler de var. Eğer halk destek çıkarsa bu mücadeleyi kazanırız."
Etiketler:

Yorumlar (0 yorum)

Henüz bu içerik için yorum yapılmamış.