Milletvekili Bedri Yaşar: Samsun'da 8 Bin Esnaf Kepenk Kapattı

18.09.2024 03:29
Milletvekili Bedri Yaşar: Samsun'da 8 Bin Esnaf Kepenk Kapattı
Editör: Haber Merkezi

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar'ın esnaf ve sanatkarların sorunlarının araştırılması için mecliste verdiği önerge AK Parti ve MHP'nin oyları ile red edildi.

Esnaf ve sanatkarların sorunlarının araştırılması amacıyla meclise araştırma önergesi sunan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar'ın araştırma önergesi Ak Parti'nin ve MHP'nin oylarıyla red edildi.

Esnaf ve sanatkarların sıkıntılarına dikkat çekmek için meclise araştırma önergesi veren ve konuyu meclis gündemine taşıyan Yaşar, "Esnaf ve sanatkârların gerek ülke ekonomisinde gerekse toplumsal yaşamın kalitesinde vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu hatırlatarak, "İşsizliğin azaltılmasına, istihdamın ve üretimin artırılmasına ciddi katkıları olan ve vazgeçilemez bir yapıyı oluşturan esnafımıza sahip çıkmalıyız" dedi. 

Yaşar, mecliste yaptığı konuşmada meclis araştırma önergesi verme ihtiyacı duyma sebeplerini ise şöyle sıraladı;

Türkiye genelinde sadece 2016-2017-2018-2019-2020 verilerine yani son beş yıla baktığımızda 954 bin 251 iş yeri açılmış; ancak aynı zaman içinde yarıya yakını yani 428 bin 168 iş yeri kapama vermiş. Bu ne demek biliyor musunuz? Vatandaş ekmek kapısı bulmak için her türlü mücadeleyi vermiş; ama her geçen gün kötü yönetilen ekonomi politikalarına yenik düşmüş. Bu veriler sadece Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu verileri. Bir de vergi dairelerine ulaşan; ancak henüz Konfederasyon verilerine işlenmemiş olanlar var. Sadece mevcut veriler bile esnafın ne halde olduğunun net bir göstergesi. 

SAMSUN'DA 8 BİN 523 ESNAF KEPENK KAPATTI

Yine bölgem Samsun'u ele alacak olursak, 1 milyon 335 bin 716 nüfuslu Samsun'da Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu verilerine göre 1 milyon 976 bin 265 esnaf ve sanatkarımız bulunuyor. Samsun'un son 5 yılına baktığımızda 18 bin 439 iş yeri açılışı 8 bin 523 de kapama görünüyor. Yani neredeyse yarı yarıya bir kapama söz konusu. Peki vatandaş ekmek kapısı bulmak için her türlü mücadeleyi verirken, böyle bir ekonomik zaman diliminde bile cesaret gösterip iş yeri açıp ekmek kapısı olsun diye azim gösterirken vatandaşın derdini görmeyenler nerede? Neden bu gayret ve azme destek olmuyor, bu düşüşün önüne geçemiyor. Her geçen gün artan işsizliğin ortadan kalkmasına en büyük destekçi olan esnafa sahip çıkmıyor? Çünkü, iktidarların yanlış politikaları esnaf ve sanatkârlarımızı ciddi anlamda olumsuz etkilemiştir. Esnaf ve sanatkârlarımız, son yıllarda yaşanan ekonomik krizden büyük yara almıştır. Acilen, rahatlatılacak rasyonel tedbirlere ihtiyaç vardır. 

"ESNAFA SAHİP ÇIKMAZSANIZ İŞSİZLİK DAHA DA ARTACAK"

Ülke ekonomisinin canlandırılması, esnaf ve sanatkârlarımızın hak ettiği refah seviyesine ulaştırılması için çok acil yasal düzenlemeler yapılmalı, gerekli destek verilerek özel teşvik paketleri hazırlanmalıdır. Ekonomideki bu kötü gidişat esnafımız ile birlikte toplumunun birçok kesimini derinden etkilemektedir. İşsizlik her geçen gün hızla artmakta bu durum toplum psikolojisine kadar bir çok alanı olumsuz etkilemektedir. İstihdamın en büyük destekçisi olan esnaflarımız; artan maliyetler, borçlarını ödeyememe, döviz kurundaki dalgalanmalar ve kredi borçları nedeniyle iflas bayrağını çekmek üzere. Eğer el atılmaz, gerekli tedbirler alınmazsa bunun bedelini sadece onlar değil toplumun tamamı öder"

"NE Mİ YAPILMALI?"

"Biz sadece sorun saymıyoruz, çözüm önerilerini de beraberinde söylüyor, olması gereken noktada birleşmek ve birlik olmak için gayret gösterelim istiyoruz. Burada önemli olan vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermek" diyerek meclis konuşmasına devam eden Yaşar, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:

"Sicil affı konusunda hâlâ bir mesafe kat edemedik. Maalesef, 2-3 sefer sicil affı çıkmasına rağmen bankalar bu durumu dikkate almıyor. Esnafımız, iş insanlarımız çıkardık denilen; ama reelde karşılığı olmayan bu aftan yararlanamıyor. Çıkarılan affın uygulanabilirliği, gerçekten kabul görünebilir olması gerek. Sizin sildiğiniz ama bankaların bir türlü silmeye yanaşmadığı bu uygulama bankaların inisiyatifine bırakılmamalı.

Uzun bir süredir ekonomik krize direnen esnafımıza, sanatkarımıza ve iş insanlarımızı üretimin ve istihdamın devamı için sıfır faizli kredi verilmeli. SSK, BAĞ-KUR ve vergi ödemeleri yapılandırılarak nefes alması sağlanmalı.

"BAKIN NE DİYOR ESNAFIMIZ, SANATKARIMIZ, İŞ İNSANIMIZ"

Bakın her gün karşılaştığımız, derdini dinlediğimiz esnaf ne diyor!

"Normal çalışanlar 7200 iş günü çalışarak emekli oluyorlar; ama esnaf ve sanatkârlar maalesef 9000 iş günü çalışarak ancak emekli olabiliyorlar. Bu da eşitlik ilkesine aykırı, bu hususta da bir düzenleme yapılsın istiyoruz."

Yine bir başka esnaf, "Sırf devlete yük olmayalım, ekmeğimizi kazanalım diye gazete, ekmek satarak geçinmeye çalışıyoruz. Evimizin kirası, boğazımızın aşı çıksın yeter diyorum; ama üç kuruş iş yapabilmek için kullandığımız POS cihazlarının komisyonlarından elimize kalan üç kuruştan da oluyoruz. POS cihazlarından alınan ücretler ya makul bir oranda sabitlensin ya da hiç alınmasın."

Bir diğeri, "Biz sanayiciden ve konutlardan daha yüksek ücretle elektrik kullanıyoruz. Yani bizim de elektrik fiyatlarımız hiç olmazsa onların fiyatları seviyesine insin. Biz daha yüksek elektrik parası ödüyoruz. Etimiz ne budumuz ne. Üç kuruşluk ekmek paramızın derdindeyiz."

"ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUP VE BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN NEYİ RED ETTİĞİNİZİ"

Velhasıl bu örnekler saymakla bitmez. Biz; can çekişen esnafımızın, iş insanımızın elinden bugün tutmaz, sorunlarını görmezden gelip yok sayarsak yarın daha büyük sorunlarla karşılaşacağımız aşıkar. O yüzden elinizi vicdanınıza koyun ve neyi 'red' ettiğinizi bir kez daha düşünün." SamsunKenthaber

Etiketler:

Yorumlar (0 yorum)

Henüz bu içerik için yorum yapılmamış.