DEMANS Nedir?

18.09.2024 03:29
DEMANS Nedir?
Editör: Haber Merkezi

Demans nedir derseniz. Beynin zihinsel olan, davranışsal işlevlerinin bozulması ile ortaya çıkan bir sonuç yöntemidir. Beyni etkileyen bu hastalıkta, durumun ne olduğu, nasıl etkilediğine bağlı olarak çeşitlenmektedir.

Demans Belirtileri Nelerdir?

Demans belirtileri nelerdir size şöyle anlatalım, genel olarak ilerleyen yaşlar da kendini gösteren bir hastalıktır. Bunlar;

  • Konuşurken doğru kelimeleri bulma da zorluk çekme durumu,
  • Konulara kayıtsız kalma durumu,
  • Sürekli olarak moralsiz ve keyifsiz ruh hali durumun da,
  • Hikaye durumların da, konuları ve de olayları takip etmekte zorluk çekme durumu,
  • Ani ruh halindeki değişimlerin olması,
  • Sorunları çözme de ve duyguları kontrol etme de zorluk çekme durumu,
  • Günlük işleri tamamlama da zorluk çekme,
  • Unutma ve panik olma hali olma durumu,

Yukarıda ki belirttiğimiz demans hastalığının belirtileri arasın da sayılır.

Alzheimer ve Demans Arasındaki İlişki Nedir?

Alzheimer diğer ismi de Demans demek değildir. Çünkü demans ile sonuçlanmış olan ya da seyri sırasın da demansla ortaya çıkan birden çok hastalık ve sebep vardır. Alzheimer hastalık sorunu bunlardan sadece biri olmaktadır. Yani bilinmesi geren her Alzheimer hastası Demans hastası fakat her Demans hastası Alzheimer hastası olamaz. Bu çeşitlenme seçeneğini anlayabilinmekte beyin bölgelerinin ve işlevleri arasındaki ilişkiye dair temel bilgiler önemli bir noktadır. Alzheimer hastalığı aslında bir bunama (Demans) hastalığı denir.

Beyindeki Merkezlerin Görevleri Neler Olur?

Beyindeki farklı lobları ve bölgeleri farklı işlevler ile ilgili olmaktadır. Her bir beyinin yarı küresin de dörder lob bulunmaktadır. Beyinde ki bu loblardan her biri hareket ve duyular ile ilgili temel bir işlevlerin yanı sıra, bir dizi özel işlev ile ilgilidir. Beynin önün de yer alan lob frontal lob adı ile de anılmaktadır. Beyinde ki bu lobun için de hareket durumu, beceri durumu, karar verme ve sosyal davranışlar ile ilgili merkezler de vardır. Sol yandaki lob da ek olarak da konuşma merkezi de bulunmaktadır. Yanda ki, üstte bölge de yer alan lob, pariyetal lob olarak da bilinmektedir. Beyinde ki bu lob da her iki yan da dokunma duyusu ile ilgili algılama durumu ve analiz merkezlerinde ki ve sol da okuma ve yazmaya yardım edilen merkezler ile, sağ da mekanların ve yerleşim algılamaların merkezleri bulunmaktadır. Yan tarafta alttaki loba, temporal lob adı verilir ve beyinde ki bu lob da her iki yan da işitme merkezleri ile ve bellek ile ilgili yapılar, sol tarafta anlama ve tekrarlama merkezi ve sağ tarafta ise müzik algılaması ile ve ritim ile ilgili yapılar da var. Beynin en arkasın da yer alan lobun ismi oksipital lob olmaktadır. Beyinde ki bu lob da her iki yan da görme ve gördüğünü algılama merkezleri yer almaktadır.

 

Kaynak: https://madalyonklinik.com/blog/demans-nedir

Etiketler:

Yorumlar (0 yorum)

Henüz bu içerik için yorum yapılmamış.