Bombalanan Samsun'un İlk Kez Yayınlanan Görüntüleri Ortaya Çıktı

18.09.2024 03:29
Bombalanan Samsun'un İlk Kez Yayınlanan Görüntüleri Ortaya Çıktı
Editör: Haber Merkezi

O bombardıman sonrası  Rumlar kentten gönderildi 

Kurtuluş savaşı yıllarında Karadeniz'deki Türk gemicileri, Sovyetler Birliği'nden silah ve cephane getirmeye çalışıyor, Yunan savaş gemileri ile baş etmekte zorlanıyordu. Türk gemiciler misilleme olarak Yunanların Karadeniz'deki büyük ticaret gemilerinden birini ele geçirdi. Yunanlılar ise misilleme olarak Samsun Bombardımanı'nı planladı. 7 Haziran 1922 günü sabaha karşı Yunan zırhlıları, Samsun açıklarına geldi.  Savunma önlemleri alan Samsun Bahriye Muhafız Müfrezesi ve 10. Tümen siperlere cephane yığmaya başladı,  sahile topçu bataryaları yerleştirdi. 

Yunanlar saat 10.00 civarında gözlemci sıfatıyla Samsun Limanı'nda demirli olan Amerikan gemilerine Samsun Mutasarrıfı Faik Bey'e verilmek üzere protesto mektubu verdi. Protestoda Samsun'un askerî üs haline getirildiği ve kent özelliğini kaybettiği belirtilerek şehrin teslim edilmesi istendi. Ankara Hükûmeti ile yapılan telgraflaşma sonucunda bu istek reddedildi, Samsun'un açık bir şehir olduğu ve bombalanamayacağı şayet bombalanırsa tüm sorumluluğun Yunanistan Krallığı'na ait olacağı cevabı verildi. Saat 15.30'da hükûmet konağı, kıyıdaki ambarlar ve deniz araçları, kentin batısındaki Rus petrol tankları ile Amerikalı ve Hollandalı tüccarlara ait tütün depoları hedef alınarak bombardıman başladı. Türk tabyaları ise sahildeki topçu bataryaları ile saldırıya cevap verdi. 

BOMBARDIMAN  2 SAAT SÜRMÜŞTÜ 

İki saat süren bombardıman sırasında Yunan gemileri beş yüzden fazla mermi kullandı, dört asker öldü ve üç asker de yaralandı. Ayrıca 4 bin 170 teneke petrol, 68 bin 368 kg benzin, 900 kilogram ispirto ile askerî yiyecek ambarı yandı, 48 ev, 3 dükkân, hükûmet konağı, gümrük binası, Canik Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi ve yetimhanesi yıkıldı, sahildeki 16 balıkçı teknesi hasar gördü. İki saat sonunda Georgios Averof zırhlısının çekilmesiyle birlikte diğer gemiler de çekilmiş ve bölgeyi terk etti. Bombardımandan sonra toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi 12 Haziran ve 16 Haziran 1922 tarihli toplantıları sonucu bütün Karadeniz sahillerini savaş alanı ilan ederek bölgedeki Rumların tehcirine karar verdi. Samsun'daki Rum çeteciliğinin önde gelen ailelerinden Yelkencioğulları, Andavallıoğulları ve Enfiyecioğullarına ek olarak varlıklı Rumlar, Dahiliye Vekaleti'nin izniyle İstanbul'a gitti. 10. Tümen kumandanı olarak atanan Trabzonlu Albay Veysel Bey döneminde onun emriyle Rum çetelerini organize eden idareciler yakalandı.Samsun bombardımanın görüntüleri yıllar sonra ortaya çıktı. Görüntülerde o dönem kıyıda tütün depoları olarak kullanılan binaların ve ticarethanelerin yıkıldığı görülüyor.

Etiketler:

Yorumlar (0 yorum)

Henüz bu içerik için yorum yapılmamış.